Att njuta nyktert

mat, råbiff och alkoholfria drycker som följeslagare i min frihet

Peter Eriksson

Jag hade en föreställning om att livet skulle bli väldigt mycket tråkigare när man slutar dricka. Att restaurangbesök tappar sin glans, att mat inte smakar lika mycket, att man blir hänvisad till ljummet vatten och cola medan andra får sitt vin.

För mig blev det precis tvärtom.
När jag blev nykter började jag faktiskt smaka livet på riktigt.

Från Gammeldansk och vodka till klara smaker och klar närvaro

Innan jag blev nykter hade jag en tydlig ritual varje gång jag gick ut: det skulle alltid börja med en Gammeldansk eller en Fernet Branca, ofta tillsammans med en galopp (liten öl), ofta slank det ner en snaps också, vodka eller akvavit per automatik.

Det var som att varje måltid behövde en spritig startsignal för att jag skulle kunna slappna av och njuta.

När jag tänker på det idag så är det nästan märkligt hur normaliserat det var. Hur självklart det kändes då och hur långt bort det känns nu.

Idag njuter jag av det bittra men utan alkoholen

Det fina är att jag märkt att det jag egentligen gillade var det bittra. Den där skarpa, vuxna smaken och idag kan jag få precis det  men alkoholfritt.

Många restauranger har blivit fantastiskt duktiga på att skapa alkoholfria alternativ som inte känns som ett substitut, utan som ett helt eget kapitel:

  • Bittra alkoholfria aperitifer

  • alkoholfria mousserande

  • alkoholfria ölsorter

  • Limonader med sting

  • Alkoholfria mocktails som är genomtänkta och smakfulla

Det ger mig precis den där inledande känslan av “nu börjar kvällen” men utan att jag tappar närvaro eller balans.

Råbiff är min stora kärlek i köket och vid bordet

Råbiff har blivit en symbol för min nykterhet på ett sätt jag aldrig kunnat förutse. Det är en rätt som kräver närvaro: den är rå, ren och kompromisslös. Precis som livet när man är nykter.

Oavsett om det är en klassisk variant eller en modern med krispig potatis, tryffel, syra och sälta  så är råbiffen för mig ett sätt att unna mig något riktigt bra.
Den representerar lyx, smak och ett helt nytt sätt att vara i njutning.

Nykterhet handlar inte om att avstå utan om att välja

Jag väljer idag mat som får mig att må bra.
Jag väljer drycker som ger mig smak, inte konsekvenser.
Jag väljer kvällar jag minns, samtal som är klara, och en kropp som inte behöver återhämta sig från mig själv.

Och framför allt:
Jag väljer mig själv.